Bourbon

Na světě jsou různé vanilky. Bourbonská vanilka je bezesporu nejznámější, ale také nejvyhledávanější. Pěstuje se hlavně na Madagaskaru, nachází se v různých zemích Indického oceánu. Tato vanilka, proslulá svými čichovými a chuťovými vlastnostmi, je nutností jí objevit. Objevte historii bourbonské vanilky.

KDE SE PĚSTUJE BOURBONSKÁ VANILKA?

Původně se vanilka pěstovala v Mexiku. Na počátku 19. století, byla dovezena do Indického oceánu a zejména na ostrov Réunion. To ale představovalo zásaní problém. V Mexiku je vanilka opylována endemickou včelou (včelou melipone), která umožňuje oplodnění vanilkového stromu, tohoto druhu orchideje. Tato včela však není v Indickém oceánu, takže až do roku 1841, Edmond Albius, mladý otrok, objevil princip ručního opylování vanilky. Dnes se bourbonská vanilka (značka vytvořená v roce 1964) pěstuje pouze na ostrovech v Indickém oceánu. Toto označení ji odlišuje od vanilky pěstované v Mexiku, Ugandě nebo Tahiti. Pokud si koupíte vanilku Bourbon, může být pěstována pouze v následujících zemích:
- Madagaskar
- ostrov Réunion
- Seychely
- Mauricius
- Komorské ostrovy

Dobré vědět: Edmond Albius byl otrok, který pracoval jako zahradní učeň na panství Ferréol Bellier-Beaumont de Villentroy, u bohatého plantážníka.

PROČ MLUVÍME O BOURBONSKÉ VANILCE?

Ostrov Réunion je nyní francouzským ostrovem. Francouzští králové od roku 1589 do roku 1789 a od roku 1815 do roku 1848 patřili k dynastii Bourbonů. V roce 1642, ve jménu krále Ludvíka XIII., Francouzi převzali ostrov a přirozeně ho pojmenovali "Bourbon Island". To je důvod, proč vanilka planifolia pěstovaná v Indickém oceánu se nazývá Bourbon vanilka. To mu dává geografický charakter.

MADAGASKAR : NEJVĚTŠÍ PRODUCENT BOURBONSKÉ VANILKY

Pokud se bourbonská vanilka pěstuje v různých zemích Indického oceánu, dnes je Madagaskar největším producentem této vanilky. Bourbonskou vanilku pěstuje na 30 000 hektarech, hlavně v oblasti Sávy na severovýchodě ostrova, která má čtyři okresy: Sambava, Antahala, Vohemar a Andapa. Madagaskarská vanilka dnes představuje asi 80% vanilky spotřebované na světě.

CHUŤ BOURBONSKÉ VANILKY

Na Madagaskaru jsem našel malé producenty a sběratele bourbonské vanilky, kteří mi nabízejí vanilku se silným aroma. Chuť se může mírně lišit v závislosti na velikosti lusků. Nabízím vám vanilkové lusky Bourbon od 10 do 20 cm a více. Nejmenší lusky mají mírně kyselé květinové tóny. Lusky 18 cm a více jsou masité lusky, které prosazují kakao a intenzivně vanilkové tóny. Zvu vás, abyste ochutnali dva druhy vanilkových bobů Bourbon, abyste našli ten, který splňuje vaše chuťové požadavky.

PĚSTOVÁNÍ VANILKY PLANIFOLIA

Pěstování vanilky je skutečná hra trpělivosti, která může být svěřena pouze do rukou odborníků. Vanilce se daří ideálně v oblasti mezi 10 a 20° severní a jižní šířky v nadmořské výšce necelých 700 m. Má rád vlhkost a teploty mezi 20 a 30 ° C. Pokud zmíním trpělivost, je to z jednoduchého důvodu: vanilkové květy, plodí 3. roky po výsadbě. Poté je nutné ručně opylovat vanilku Bourbon podle principu Edmonda Albiuse. Toto opylování trvá 2 až 3 měsíce a vanilkové boby budou sklizeny až o 6 až 7 měsíců později. Stručně řečeno, od okamžiku, kdy je vanilka planifolia vysazena, trvá 4 roky, než se sklízejí první lusky.

Věděli jste, že ženy, které mají na starosti opylování vanilkové orchideje, se nazývají "marieuses".? Proces umělého opylení začíná mechanickým rozrušením kvítku, poté se odstraní kousek květu, který brání přechodu pylových zrnek na bliznu. Nakonec se horní část květu přitlačí ke spodní, čímž dojde ke splynutí pylových zrnek s bliznou. Když lusk dosáhne zralosti, sklízí se před velmi přesným postupem:

Opařování: lusky jsou umístěny v koši ponořeném do vody při teplotě 60-63°.

Vaření v páře v přikrývkách v dřevěných bednách: to je, když lusk, který byl původně zelený, změní svůji strukturu, aby získal svou čokoládovou barvu.

sušení: několik týdnů se vanilkové boby suší mezi sluncem a stínem.

rafinace: tato základní fáze trvá 2 až 24 měsíců (vanilka Bourbon Gold a matná vanilka). Bourbonské vanilkové boby jsou uloženy v dřevěných kmenech. Právě zde rozvíjejí všechny své chutě.

Lidé mají na starosti třídění lusků, aby se odstranily ty, které jsou plesnivé, aby nezměnily kvalitu ostatních. Měření: Jedná se o třídění lusků na svazky podle rozměrů lusků.

VAŠE DOTAZY OHLEDNĚ BOURBONSKÉ VANILKY

Proč bourbonská vanilka? Tato vanilka je pojmenována po dynastii králů, kteří vládli Francii v roce 1642 a kteří dali své jméno ostrovu Réunion (ostrov Bourbon). Kdo vynalezl vanilku?

Byli to Mexičané, kteří jako první pěstovali vanilku. Když byl dovezen na ostrov Réunion, byl to otrok Edmond Albius, který objevil princip vanilkového opylování.

 * Jaká je nejlepší vanilka na světě?

Pro některé je bourbonská vanilka nejlepší. Je však obtížné určit pořadí, je to váš vkus, který vám řekne, která vanilka je pro vás nejlepší.

* Kde koupit bourbonskou vanilku z Madagaskaru?

Můžete si ji koupit na www.vanilkovna.cz, kde najdete různé velikosti lusků a různá množství podle vašich potřeb, od 2  lusků po 1 kilogramu, pro velké skupiny zákazníků, nebo skvělé kuchaře (kuchaře a cukráře).

* Jaký je původ bourbonské vanilky?

Bourbonská vanilka pochází z Indického oceánu, pěstuje se v následujících zemích: Madagaskar, Seychely, Komory, Mayotte, Réunion a Mauricius. 

* Jak skladovat vanilku Bourbon?

Lusky můžete zabalit do nepromastitelného papíru a umístit je do vzduchotěsné nádoby s cukrovou bází. Bourbon vanilka může být také uchovávána ve sklenici se základem alkoholu.  

* Jak používat vanilku Bourbon?

Bourbonskou vanilku můžete použít do různých slaných i sladkých přípravků (ryby, bonkety, krémy, jogurty, zmrzliny, koláče apod.). Používá se také k ochucení aranžovaného rumu. Můžete si také vyrobit vlastní vanilkový extrakt, vanilkový cukr nebo vanilkový prášek. Rozdělený lusk je možné použít k odstranění semen nebo k jeho infuzi v kapalině.

Potřebujete poradit ? Bourbon

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací